Kuhanje/peka

  1. PRAVA NAPOLITANSKA PICA

Vsi vemo, da pica izhaja iz Italije, a malo nas ve, da prihaja točno iz italijanskega mesta Neaplja. Najbolj znana italijanska pica je margerita. Zgodba o pici se začne, ko je italijanska kraljica Margherita naročila izkušenemu picopeku Raffaeleu, naj ji speče pico. Raffaele je kraljico želel presenetiti in speči pico v barvah italijanske zastave. Za belo je uporabil mocarelo, za zeleno baziliko in za rdečo paradižnikovo omako. In tako je nastala svetovno najbolj znana pica margerita, ki so jo poimenovali po kraljici. Margerita je obložena samo s paradižnikovo omako, mocarelo in svežo baziliko.

Če bi jo radi pripravili doma, sledite mojemu receptu.

Pripravimo kvašeno testo:

  • 500g moke
  • približno 3 dcl mlačne vode
  • 3 žlice olja
  • žlička soli
  • 5 g svežega kvasa
  • žlička sladkorja

Kvas nadrobimo v 1dcl mlačne vode, dodamo žličko sladkorja in eno veliko žlico moke. Postavimo na toplo (lahko nad radiator) in počakamo, da se ta kvasova mešanica začne peniti in dvigovati in naraste za dvojno količino. To traja približno 15 minut.

Ko se kvasova mešanica napihne, primešamo še ostalo moko in mlačno vodo. Na hitro ugnetemo testo in nato dodamo še olje in sol. Največja kvasova sovražnika sta prav olje in sol in zato jih dodamo nekoliko kasneje, da se kvasovke v kvasu ne uničijo. Kvasovke pa potrebujemo, da bo naša pica mehka in hrustljava. Pričnemo z gnetenjem testa. Testo mora biti mehko, a ne sme se prijemati naših rok. Če je trdo in ga težko gnetemo, dodamo še malo vode. Če se nam lepi na prste, dodamo še malo moke.  Gnetemo in gnetemo in to počnemo tako dolgo, da nas že malo bolijo roke. Testo mora biti dobro ugneteno, da se nam kasneje ne bo trgalo. Gnetemo približno 20 minut.

PRVO VZHAJANJE: Ko je testo ugneteno, ga pokrijemo s kuhinjskim servetom in pustimo vzhajati toliko časa, da testo naraste na dvojno količino.

DRUGO VZHAJANJE: Testo še enkrat zelo na hitro pregnetemo (2 minuti) in nato razdelimo na več delov – odvisno koliko pic želimo. Ta količina testa je za dve veliki pici. A pri nas doma testo razdelimo na več manjših delov in spečemo več manjših pic. Ko testo razdelimo na posamezne dele, ga oblikujemo v hlebčke, pokrijemo s kuhinjskim servetom in še enkrat pustimo vzhajati. Tokrat pustimo vzhajati malo manj časa. Naj naraste malo manj, kot na dvojno količino.

TAKO, TESTO JE GOTOVO!

Vzamemo hlebček in ga raztegnemo na pomokani površini. Namažemo s paradižnikovo omako, obložimo z mocarelo in potresemo z baziliko.

Pečemo 7 minut v pečici na 250 stopinj. Zelo pomembno je, da pico položimo na vroč pekač, ki smo ga prej segrevali skupaj s pečico, saj bo le tako pica tudi spodaj lepo hrustljava, tako kot je hrustljava tista iz krušne peči.

To je moja pica. Kako je pa tebi uspelo? 🙂 Dober tek.

Avtorica prispevka: Griljc M.